м.Київ, проспект Валерія Лобановського 17, тел./факс.: (044) 273-34-33, тел.моб.: (050) 759-73-73

Новини
04/23/2021 - 11:20

 Стежити потрібно не тільки за зубами, а ще й за старими пломбами, вони запросто можуть прийти в непридатність.

У ЧОМУ ПРИЧИНА НЕПРАВИЛЬНОГО ПРИКУСУ В ЛЮДИНИ?

У ЧОМУ ПРИЧИНА НЕПРАВИЛЬНОГО ПРИКУСУ В ЛЮДИНИ?

У ЧОМУ ПРИЧИНА НЕПРАВИЛЬНОГО ПРИКУСУ В ЛЮДИНИ?
 
Цим питанням стурбовані багато пацієнтів. Для розуміння даного питання необхідно засвоїти наступне: є  причини аномалії (етіологія), і є механізм її розвитку (патогенез).
 
Знання причин виникнення аномалій може дозволити нам просто не допустити їх «на корені», прийнявши для цього відповідні заходи.
 
До причин зубо- щелепних аномалій відносяться такі чинники як:
 
1. Порушення носового дихання (аденоїди, викривлена носова перегородка та ін.)
 
 
2. Травми. При чому не тільки зубів і щелеп. А травми взагалі.
 
3. Шкідливі звички, такі як смоктання пальців (олівців, соски), просовування язика між зубів, «закушування» губи і ін.)
 
 
4. Відсутність грудного вигодовування
 
Цей фактор варто віднести до шкідливих звичок, тому як кількість мам (та і татусів теж), що приділяють належну увагу цьму найважливішому питанню, з роками стає все менше і менше. Причина? Вона відома. Найчастіше це «виправдання» під гаслами типу: «мало молока - дитина недоїдає - втрачає вагу - кричить з голоду", - ховається наша лінь і небажання переносити деякі труднощі і незручності. Хоча мучитися з сосками-пляшечками теж задоволення вельми сумнівне. Просто стали ми якісь «рафіновані». І, як наслідок, егоїстичні і нездатні до самопожертви. Навіть заради власних дітей. Себе дуже любимо. І шкодуємо себе коханих.
 
 
Ну та добре. Чого це я? Нам то, ортодонтам, чого сумувати? Ми маємо пряму вигоду від цього. При такому підході, потік пацієнтів довіку не вичерпається. Це так. Але ... все ж, що називається, за державу боляче.
 
5. Спадковість. Цей фактор теж вимагає окремого розгляду.
 
Багато пацієнтів запитують: «Чому у мене (або моєї дитини) такі «криві» зуби (або «не така» щелепа)? У батьків ніби все в порядку було. А тут ось на тобі. Проблема, нізвідки не візьмись. Може предки мої або чоловіка (дружини) «винні»? Я завжди в цьому випадку відповідаю, що спадковість, звичайно, відіграє певну роль у виникненні аномалії. Але від бабусі Ви проблему успадкували або від двоюрідного дядька - це питання все ж більш цікаве вченим-генетикам. Чисто з практичного боку, для лікування Вашої проблеми корисніше знати механізм її виникнення. Або іншими словами - в чому суть аномалії. Знову ж таки з урахуванням причинно-наслідкових зв'язків.
 
 
Але якщо вже "по дорослому" говорити про ці зв'язки ... то все набагато серйозніше і глибше, ніж здається на перший погляд. Тому як всі перераховані вище причини зубо-щелепних аномалій - це лише "початкові" фактори. І вони мають свої власні причини. А ті, у свою чергу, можуть мати свої. І "докопатися" до самого "коріння", до першопричини аномаліїі, знайти спочатку "звідки ноги ростуть", вибудувати причинно-наслідковий ланцюжок - це ціле мистецтво. Це і називається "дивитися в корінь". Тут вже діагностика, і саме лікування, повинні бути зовсім іншого рівня. І іншого порядку. І іншої якості. І результати, зрозуміло, теж інші.
 
Майже в 100 % випадків, пацієнт приходить до ортодонта через «невдоволення» своїми, м'яко кажучи, нерівними зубами.
 
Приходить і каже: «Мені сказали у мене щелепа вузька (або зуби великі). І на зустрічне запитання про те, чи робилися спеціальні «виміри» Ваших зубів і щелеп для подібних тверджень, найчастіше відповідає ухильно: «Це і так всім видно ...»
 
Видно то воно, звичайно, видно. Але не варто плутати причину і наслідок.
 
Так от, доповідаю: нерівність (іншими словами - скупченість) зубів це завжди наслідок.
 
1.Наслідок невідповідності розмірів зубів з їх "житплощею", тобто з щелепою (можна і навпаки сказати). Головне - невідповідність одного з іншим. Ось це - причина. І треба відмітити, дуже вагома причина.
 
Будь зуби хоч супер-мега-гігантські, якщо щелепа відповідних параметрів, повірте, ніякої скупченості не трапиться. Так само як і дуже маленька щелепа дозволяє спокійно «розмістити» на собі «дрібні» зуби.
 
Якщо це невідповідність досить значна, то іноді вдаються до скорочення кількості зубів, а простіше кажучи до їх видалення. З метою «перекладу» кількості зубів в їх якість (у плані змикання). Є й більш "гуманні" способи - сепарація зубів, наприклад.
 
2.Наслідок деформації зубних рядів: укорочення, звуження та ін. Причина деформації, найчастіше, у функціональних порушеннях зубо-щелепної системи.
 
Якщо ж говорити про прикус, то причини (механізм) його «неправильності» (а іноді й повної відсутності) теж можна умовно розділити на:
 
  • Проблеми на рівні зубів (зубних рядів). А оскільки зубні ряди і є ті «кубики» з яких прикус "складається", логічно, що і прикус постраждає при наявності проблем на цьому рівні.
  • Проблеми скелетного порядку. Не секрет, що зуби «ростуть» з щелеп. І якщо ці самі щелепи неправильно між собою співвідносяться в какой то площині - прикусу хорошого нам не бачити.
 
Тут були розглянуті (спрощено) деякі найбільш часті механізми виникнення ортодонтичних проблем. Я підкреслюю: спрощено!!! Причинно-наслідковий ланцюжок может бути дуже і дуже довгий. Приміром, за нерівними зубами завжди "стоїть" (як причина) неправильна робота м'язів щелепно-лицевої області (це відомо всім). А м'язи щелепно-лицевої області працюють неправильно (знову ж наприклад), тому що "затиснуті" м'язи шийного відділу. А шийні м'язи "регулюються" неправильною роботою товстого кишечника. Отже далі ... Ось така от "казка про ріпку": Жучка за внучку, внучка за бабку, бабка за діда ...
 
А "докопатися бажано до самої" ріпки ". І цю" ріпку "(першопричину) вже і лікувати. Щоб знову ж як у казці: не по вершкам, а по корінцях. Тоді й результати будуть іншої якості. В саму" десятку ". І набагато стабільніше ...
 
ВИСНОВОК: Знання та розуміння причин (етіології) виникнення того чи іншого захворювання (аномалії) та механізму його виникнення (патогенезу), дозволяють максимально точно і ефективно вибудувати тактику лікування. Тому як відповівши на споконвічное питання «Хто винен?», Отримуємо відповідь на інше питання «Що робити?» Але шукати «винного» (я підкреслюю це!!!) потрібно не «на око». Для цього й існує діагностика.
 
ЧОМУ ВАРТО ЙОГО ВИПРАВЛЯТИ?
 
Основні скарги наших пацієнтів, найчастіше, стосуються естетичної сторони проблеми. Воно й зрозуміло - нерівні зуби привабливості не додають. «Непрезентабельна» посмішка додає зайвих комплексів', ускладнює спілкування з іншими людьми. Це може стати причиною проблем в особистому житті чи невдачі у професійній кар'єрі. Дана проблема особливо актуальна в умовах сучасності, коли зустріч «по одягу» стає нормою життя.
 
І все ж, питання естетики посмішки це лише «одна сторона медалі». Скажімо так - це більше психологічна проблема, ніж медична. Проте від цього проблемою бути не перестає. Хоча для деяких людей, відсутність красивої посмішки не є проблемою зовсім, що є аргументом на користь початку лікування. Ну не страждають вони подібними «дрібними» комплексами, адже зуби нам Богом дані не тільки, щоб посміхатися. Їх основна функція - механічна обробка їжі. Тому, існують ще й суто медичні аспекти «кривих» зубів. Про них і поговоримо.
 
1. Місце скупченості зубів (особливо добре вираженої), є місцем постійної концентрації хвороботворних (патогенних) мікроорганізмів.
 
Якісно почистити зуби в епіцентрі їх скупченості не під силу часто навіть професіоналу - гігієністу. Настільки складним буває доступ. Що вже тут поробиш звичайною зубною щіткою? В результаті, дана ділянка зубного ряду стає осередком хронічного запалення. Хронічне запалення - річ дуже підступна. Воно, ніби як, і не турбує - у Вас немає ні болю, ні крові, ні гною, хіба що ясна іноді при чищенні зубів «підкровлюють». Подумаєш, дурниця якась. Але це все зовні. А всередині йде розруха «Тихим сапом», але «в повний зріст». Тому як запалення - процес деструктивний, руйнівний. І об'єкт руйнування навіть не стільки самі зуби, скільки якийсь пародонт (співзвучне зі словом ортодонт). Пародонт - це комплекс тканин, які оточують зуб (ясна, кістка, судини, нерви та інше).Тобто той самий «грунт», на якому  «ростуть» зуби.
 
2. Йдемо далі.
 
Неправильно розташовані зуби, відповідно, неправильно розподіляють жувальне навантаження. Тобто ту саму силу, яку розвивають жувальні м'язи в процесі прийому їжі (і не тільки). А сила ця буває ого-го яка. Горіхи може трощити прямо зі шкаралупою.
 
Ви звертали увагу, напевно, що зуби (якщо вони не вставні звичайно), чомусь різні? За формою, функціями, тобто за здатністю приймати навантаження вони теж розрізняються. В ідеалі, навантаження від жувальних м'язів повинно рівномірно розподілятися на всі зуби, згідно функціональному статусу кожного. Як казали при недобудованому соціалізмі: "Кожному за здібностями, кожному за працею". Одні зуби кусають, інші жують, а ікла, наприклад, страшно сказати, розривають їжу. І при цьому передбачається, що кожен зуб повинен бути навантажений оптимально. Не більше. І не менше. Це, повторюся, в ідеалі. А тепер уявіть, якщо один зуб (або група зубів) «випала з обойми». І не важливо видалений цей зуб або просто «самотньо в сторонці стоїть», а може просто "не під тим кутом" навантаження приймає. Факт, що він поза функцією. А жувальне навантаження додається, зауважте, те ж саме. З м'язами то жувальними все гаразд. Ось і доводиться якомусь іншому зубу (або групі зубів) брати на себе «підвищені зобов'язання» у функціональному плані. Працювати буквально «на знос», тому як підвищене навантаження нікому з них, м'яко кажучи, «не цікаве». Ось і виходить, що одні зуби «орють як тато Карло» «за себе і за того хлопця», а інші «відпочивають». Одні зуби переробляють, інші недопрацьовують свій функціональний ресурс. Найцікавіше, що на все це реагує не стільки зубна емаль, стільки той же самий пародонт. Реагує специфічно і одноманітно, незалежно від «пере-» або «недо-». Реагує атрофією, тобто спадом ясна, кісткової тканини та інших інших структур на даній ділянці зубного ряду. Ця ситуація носить назву пародонтоз. Чули про таку хворобу? А помножте це на описане вище (у пункті 1) хронічне запалення того ж пародонту. А уявіть, як запалення і неправильна функція, один одного «вдало доповнюють», працюючи на «загальний результат», чи на руйнування. Тоді стає зрозуміло, чому начебто здоровий зуб, без пломб і «коронок», може запросто з роками «випасти». А іноді це трапляється досить стрімко і несподівано.
 
Пародонтоз, звичайно, справа наживна. У дитинстві та юності зустрічається у здорових людей вкрай рідко. Найчастіше проявляється з віком. Тому я тут більше про можливі перспективи. Вибачте, якщо кого налякав,але «такі реалії».Недарма ж пародонтоз називають «вбивцею зубів №1» у всьому світі. В усьому світі!Але не в нас в Україні:) У нас він займає скромне місце за номером три. Тому як український пацієнт «настільки суворий», що його зуби часто просто не «доживають» до пародонтозу, раніше «вибуваючи з гри» через банальний карієс або ж в результаті травми.
 
3. У результаті неправильно розподіленої жувального навантаження страждають не тільки пародонт і самі зуби.
 
Страждає, перш за все, основна функція зубів - механічна (обробка їжі). Іншими словами, функціональна ефективність зубів різко падає. У результаті шлунок і кишечник отримують механічно «недооброблені» харчові шматки. Це, у свою чергу, змушує їх працювати в «аварійному» режимі, що, звичайно ж, негативно впливає на їх «працездатність», викликаючи різного роду функціональні «збої». І з часом може призвести до хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту (далі ШКТ). Плюс, знову ж, хронічне запалення пародонту вносить свою долю (другий раз вже повертаю Вашу увагу до пункту 1 цієї статті). Воно, як уже говорилося, викликано хвороботворними мікробами. І мікроби ці безперешкодно можуть потрапляти з рота в більш щільні відділи ШКТ. Такий стан речей, зрозуміло, ні до чого доброго не приведе. Вже доведено, наприклад, що виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки мають інфекційну природу.
 
І знову все логічно пов'язано: ШКТ трудиться з «посиленому режимі», намагаючись хімічно обробити неякісно пережовану їжу. А тут ще й «злий» мікроб. Та тільки сил протистояти йому вже недостатньо - ресурс організму, і в тому числі імунітету, далеко не безмежний. Гастрит, дуоденіт, панкреатит та інші захворювання ШКТ зустрічаються мало не у кожного другого. Подумайте, а у Вашому випадку, чи не "криві» зуби є причиною подібних захворювань?
 
ХОРОШИЙ ПРИКУС - ШЛЯХ ДО ДОВГОЛІТТЯ
 
Фурор на конференції IACA (International Association of Comprehensive Aesthetics) викликала доповідь доктора Вільяма Хенг (William M. Hang, DDS, MSD), в якому він показав тісний зв'язок дистального положення нижньої щелепи з такими, здавалося б, далекими від стоматології хворобами, як гіпертонія , інсульт, порушення пам'яті і зниження IQ, аритмії, апное, інфаркт міокарда і т. д. Коректуючи дистальне положення нижньої щелепи і переводячи його в фізіологічне мезиале, стоматолог, як це не парадоксально звучить, може продовжувати життя пацієнта на 15-20 років і значно покращувати його якість! Серія цефалограмм і рентгенограм в бічній проекції переконливо показувала як корекція дистального положення нижньої щелепи приводила до значного збільшення просвіту дихальних шляхів, а отже - до насичення киснем всіх тканин і органів. При цьому зникало хропіння і нічне апное, що зустрічається практично у всіх таких випадках. Суб'єктивні відчуття пацієнтів, які пройшли таку корекцію, зводилися до фраз типу «Я почав жити, я почав дихати, я тепер можу зробити все що захочу в цьому житті!».
 
ЯКІ НАЙСУЧАСНІШІ МЕТОДИКИ ВИПРАВЛЕННЯ ПРИКУСУ? ЯК ВОНИ ДІЮТЬ?
 
Брекети, а якщо висловлюватися більш точно, брекет система - це, на сьогоднішний день, найефективніший засіб виправлення зубів і прикусу. Брекети на зуби фіксуються спеціальним клеєм на весь курс лікування. Це і зручно, і ефективно. Адже брекети - це незнімні апарати, і вони гарні вже тим, що не обтяжують пацієнта якимось особливим режимом носіння (лікування).
 
Приклеїли брекети на зуби, і людина живе своїм буденним життям, в звичайному своєму ритмі: працює і відпочиває, приймає їжу і ходить в спортзал, вчиться в інституті і йде у відпустку. Загалом, все як завжди. Але в той же самий час, ніби як навіть і непомітно, але повільно і вірно, протікає процес виправлення положення зубів і нормалізації прикусу.
 
Різновидів брекетів безліч: сапфірові і пластикові, металеві і керамічні, безлігатурні і лінгвальні. Які вибрати? Як розібратися які брекети найкраще підійдуть саме у Вашому випадку? Дійсно, різноманітність брекет-систем іноді сильно ускладнює вибір пацієнта. Вірніше не різноманітність, а брак інформації про той чи інший вигляді брекетів. Та мабуть і не варто пацінту робити вибір брекет системи самостійно. Краще для цього "об'єднатися" з фахівцем-ортодонтом.
 
Брекет - це особливий замочок. Індивідуальний для кожного зуба. У спеціальні прорізи (пази) брекета, куди вставляється спеціальна дуга, закладена програма "максимально правильного" положення конкретного зуба. Ця програма виконується силою дуги, закріпленої в ньому. Дуга є, немов, "робочою конячкою" системи. А сам брекет - направляюча частина. Дуга виконана зі спеціального сплаву, що дозволяє, через паз брекета, надавати слабкий, але постійний тиск на "неправильний" зуб. Це робить лікування високопродуктивним і надзвичайно ефективним.
 
ЧЕРЕЗ СКІЛЬКИ ЧАСУ З`ЯВЛЯЄТЬСЯ РЕЗУЛЬТАТ?
 
Перший зміни ви зможете побачити вже в перший місяць носіння брекет-ситеми, але лікування в середньому (я підкреслюю, в середньому) може тривати від одного року до двох років. Але тут важливо розуміти: терміни лікування для різних пацієнтів можуть чутливо відрізнятися. Тут все залежить навіть не від самих брекетів, а від того обсягу роботи, яку брекети будуть здійснювати. Різні люди - різні випадки. Різні випадки - різний обсяг роботи. Різний обсяг роботи - різна вартість. Тут все логічно і повинно бути всім зрозуміло.
 
Скільки ж носять брекети? Ну якщо коротко і по суті .... Брекети носять до переможного кінця, тобто до досягнення заздалегідь запланованого результату. А результат, вірніше його досягнення, як Ви розумієте, залежить від дуже багатьох чинників.
 
РОЗКАЖІТЬ ПРО ОСОБЛИВОСТІ ДОГЛЯДУ ЗА БРЕКЕТ-СИСТЕМАМИ ЯКІ ВИПРАВЛЯЮТЬ ПРИКУС?
 
Володар брекет-системи повинен ретельно дотримуватися правил особистої гігієни.
 
Після того, як система встановлена, лікар ще раз (а може і не раз) дасть Вам свої рекомендації з гігієни порожнини рота.
 
Хороший лікар розробить для Вас персональну гігієнічну програму, без якої неможливо провести якісне лікування, так як потрібно спеціальне навчання по догляду за порожниною рота при використанні внутрішньоротових незнімних конструкцій.
 
Крім звичайної зубної щітки Вам потрібно цілий арсенал пристосувань. Це і спеціальна щітка з V-подібним вирізом на щетині для чищення поверхонь зубного ряду, на якій встановлена брекет-система; флоси для чищення міжзубних проміжків; конусоподібні йоржики для того, щоб ефективно чистити поверхню зубів, доступ до якої закриває силова дуга. Купити їх можна в аптеках, а Вам, у свою чергу, доведеться навчитися усіма цими предметами грамотно користуватися. Часто навіть проста зубна щітка може завдати шкоди зубам, якщо використовувати її неправильно, тому потрібно дуже уважно і відповідально поставитися до «уроків гігієни». Крім того, лікар порадить лікувально-профілактичну зубну пасту та ополіскувач, що будуть найбільш підходящі для Вас.
 
Крім того, необхідно регулярно відвідувати стоматолога для проведення професійної гігієни порожнини рота, оскільки в деякі важкодоступні місця, можливо вам буде важко дістатися навіть при наявності всього перерахованого арсеналу пристосувань.
 
В ході лікування і ретенційного періоду обов'язково повинна проводитися ремінералізующая терапія - покриття емалі фторовмісними профілактичними засобами.
 
Ортодонтичне лікування часто ускладнюється утворенням крейдової плями в місцях прикріплення брекета до поверхні зуба, гіпертрофічним гінгівітом (запаленням ясен), а також пародонтозом. Однак, ретельний догляд, дотримання правил гігієни порожнини рота та спостереження фахівців допомагають уникнути демінералізації зубів, і допоможуть здобути чарівну посмішку.
 

Ви можете записатися на прийом, зателефонувавши за телефонами:
тел./факс. (044)273-34-33, моб. (050)759-73-73, (067) 101-99-47