м.Київ, проспект Валерія Лобановського 17, тел./факс.: (044) 273-34-33, тел.моб.: (050) 759-73-73

Новини
04/23/2021 - 11:20

 Стежити потрібно не тільки за зубами, а ще й за старими пломбами, вони запросто можуть прийти в непридатність.

Прихований карієс - де може ховатися уражена порожнина і як її виявити?

Прихований карієс - де може ховатися уражена порожнина і як її виявити?

 

Прихований карієс - де може ховатися уражена порожнина і як її виявити?

Прихованим карієсом називають непомітне руйнування зуба. У медичній літературі цей термін не зустрічається, але останнім часом практикуючі стоматологи все частіше і частіше його вживають.

 

 Фактори-провокатори
 Причини, які провокують прихований карієс, можуть бути різними. 

Самі основні -
• недотримання гігієни ротової порожнини,
• вживання великої кількості солодкої їжі,
• захворювання шлунково-кишкового тракту,
• нестача вітамінів, знижений імунітет,
• неправильне формування зубів,
• неправильний прикус,

Всі ці фактори сприяють неякісному очищенню зубів від каменів, розмноженню хвороботворних бактерій в роті, гіпоплазії емалі. Через це і виникають приховані каріозні порожнини.

Існують наступні методи діагностики

Рентгенографія
Рентген допомагає виявити карієс в важкодоступних ділянках зуба. Але захворювання має бути вже досить розвиненим, інакше рентгенографія його не виявить.
Огляд за допомогою дзеркала.
Зоровий огляд - це перший етап діагностики. Таким способом стоматолог визначає, чи є ймовірність ураження певного зуба, а потім вже застосовує інші методи.
Трансіллюмінація. 
На корені зуба направляється яскраве світло, який висвітлює пошкоджені ділянки зуба. При такому методі діагностування дантисти користуються фотополімеризаційною лампою.

Методи лікування

Лікування прихованого карієсу в загальних рисах не відрізняється від інших форм захворювання і полягає у видалені уражених тканин і пломбуванні зуба. Якщо пошкоджена емаль або на зубі проглядається пляма, зубну тканину необхідно розкрити. Для відновлення емалі призначаються препарати фтору і кальцію. Якщо карієс розвинувся під пломбою, уражені зони очищаються і пломба ставиться заново. Перед пломбуванням лікар проводить місцеву анестезію. При запущеному ураженні зуба проводять висічення хворих тканин зуба, потім встановлюють коронку. Ще один спосіб лікування - повне видалення зуба і установка імплантату.
профілактичні заходи

Щоб запобігти захворюванню, необхідно виконувати наступні рекомендації:

Регулярно чистити зуби. Проводити чистку зубів потрібно не менше двох разів на день. Під час процесу особливу увагу слід приділяти міжзубним просторам і іншим важкодоступним поверхням. Щоб чистка була більш ефективною, підберіть відповідну зубну щітку і пасту. Також можна використовувати спеціальні засоби для ополіскування. Не приймати дуже гарячу або холодну їжу. Це може спровокувати появу на емалі мікроскопічних тріщин. У них вільно можуть проникнути каріозні мікроорганізми.
Відвідувати стоматолога не менше двох разів на рік. Профілактичні огляди вкрай необхідні. Дорослим їх потрібно проводити раз на півроку, дітям - 4 рази на рік. Це допоможе запобігти різним захворюванням ротової порожнини, а також швидко і без наслідків вилікувати вже наявні. Якщо на зубах скупчився наліт, слід провести професійну чистку, щоб зупинити поширення бактерій.
 
З повагою, клініка «Мед-Б'юті».
Тел .: (050) 759-73-73; 067-101-99-47
Адреса: г .. Київ, проспект Валерія Лобановського, 17
Лікарня "МЕДБУД", 1-й поверх, праве крило.
Графік роботи: ПН-ПТ з 8:00 до 20:00,
СБ з 9:00 до 19:00.
 
 
 
 
 

 

Ви можете записатися на прийом, зателефонувавши за телефонами:
тел./факс. (044)273-34-33, моб. (050)759-73-73, (067) 101-99-47