м.Київ, проспект Валерія Лобановського 17, тел./факс.: (044) 273-34-33, тел.моб.: (050) 759-73-73

Новини
04/23/2021 - 11:20

 Стежити потрібно не тільки за зубами, а ще й за старими пломбами, вони запросто можуть прийти в непридатність.

Зуби мудрості

Зуби мудрості

Ми підготували для вас статтю про зуби мудрості, які рано чи пізно хвилюють будь-яку людину. З цієї статті Ви дізнаєтесь:

  • чому зуб мудрості так називається,

  • коли починають рости зуби мудрості,

  • скільки часу зростає зуб мудрості,

  • побачите як виглядає зуб мудрості на фотографіях і рентгенівських знімках.

Зуб мудрості - звичайний зуб, який має таку саму будову як і інші багато-кореневі зуби. Зуби мудрості також називають «восьмим зубами», адже якщо рахувати кількість зубів в кожній половині нижньої і верхньої щелепи, починаючи з центрального різця, то кожен зуб мудрості за рахунком є ​​саме восьмим зубом.

Скільки зубів мудрості у людини? - Всього чотири. Виняток становлять випадки, коли відбувається, наприклад, відмирання зачатків восьмого зуба. У цьому випадку кількість зубів мудрості у людини буде природно менше. Побачити положення прорізуються восьмих зубів Ви можете на рис.1.

Будова зуба мудрості
 
Часто запитують: скільки коренів у зуба мудрості? Кількість коренів може бути різним. Часто можна зустріти зуб мудрості з чотирма коренями, а часом навіть з п'ятьма. А з іншого боку бувають і одне-кореневі восьмі зуби - це пов'язано з ефектом «зрощених один з одним коренів», які візуально виглядають як один масивний корінь зуба.
 
Чим зуб мудрості відрізняється від інших зубів:

  • по-перше - зуби мудрості, як правило, мають сильно вигнуті коріння.

  • по-друге - в зв'язку з вигнутими коренями кореневі канали в восьмих зубах дуже важко піддаються лікуванню, тому що вони досить сильно викривлені і за рахунок цього складно піддаються механічній обробці і пломбування.

В іншому, зуб мудрості має таку саму будову як і інші зуби. На рис.2 Ви можете побачити розпиляний навпіл зуб мудрості.
 
Прорізування зуба мудрості

Більшість постійних зубів прорізуються починаючи з 7 років і до 13 років. Виняток становить тільки зуб мудрості. Він починає своє прорізування зазвичай не раніше 18-21 року, але в принципі може прорізатися і в 40 років (це залежить від деяких факторів). У зв'язку з тим, що цей зуб прорізується вже в зрілому для людини віком - його і назвали зубом мудрості.

На рентгенограмі (рис.3) Ви можете побачити зуб мудрості в процесі прорізування у молодої людини 20 років. Зуб має вже повністю сформув коронку, але коріння зуба знаходяться ще в процесі формування і на рентгені видно - наскільки вони ще недорозвинені.

Таким чином:

  • коронка восьмого зуба закінчує своє формування приблизно в 12 років,

  • прорізування зуба мудрості починається зазвичай не раніше 18-21 року,

  • закінчення формування коренів відбувається не раніше 24 років.

На рентгенограмі (рис.4) Ви можете побачити зуби мудрості верхньої і нижньої щелепи. На рентгені видно, що коріння восьмих зубів вже повністю сформовані - отже ми відразу можемо сказати, що це знімок дорослої людини. Нижній зуб мудрості займає горизонтальне положення, що виключає можливість його прорізування. За знімком видно, що нижній зуб мудрості відчуває нестачу місця для прорізування - в силу недостатньої довжини нижньої щелепи.

На рис.5 Ви можете побачити нижній зуб мудрості в стані прорізування (вид в порожнині рота). Зуб знаходиться на тій стадії прорізування, коли жувальна поверхня коронки зуба покрита тільки слизовою оболонкою, причому один з горбів коронки зуба вже визирає з під слизової.

Як довго ріжеться зуб мудрості
 
Час прорізування зуба мудрості буде залежати від того, наскільки достатньо місця йому відведено в щелепі для прорізування. Якщо місця мало, то зуб мудрості починає потихеньку зрушувати сьомі зуби, а вони в свою чергу інші зуби, щоб звільнити собі місце. Це, до речі, може привести до скупченості зубів.
 
Тому дуже часто стоматологи рекомендують видаляти навіть здорові восьмі зуби (повністю або частково прорізаються), щоб запобігти зсуву зубів і виникнення скупченості в передніх відділах зубних рядів. Тобто, чим менше місця для прорізування, тим довше буде прорізуватися зуб мудрості.
 
Треба сказати, що такі проблеми з прорізуванням восьмих зубів у людей були не завжди. Раніше люди мали велику довжину нижньої щелепи, яка дозволяла без проблем прорізуватися всіх зубах. Зміна довжини щелеп у сучасних людей пов'язано зі змінами в харчуванні. Раніше люди їли більше грубу їжу, не таку подрібнену, переварену і т.д.
 
Більш жорстка їжа приводила до того, що була необхідна велика навантаження на щелепи і зуби, щоб розжувати таку їжу. Навантаження сприяла підтримці розмірів щелеп. Однак, коли люди стали їсти в основному м'яку, кулінарно-перероблену їжу - навантаження на щелепи стала набагато менше, а розміри щелеп з покоління в покоління зменшувалися. В результаті дуже часто для восьмих зубів у сучасних людей просто немає місця через коротку довжини щелепи, і восьмі зуби тому, як правило, мають ускладнене прорізування, або не прорізуються зовсім.

 

Ви можете записатися на прийом, зателефонувавши за телефонами:
тел./факс. (044)273-34-33, моб. (050)759-73-73, (067) 101-99-47